Należymy do sieci placówek promujących zdrowie. Jednym z podejmowanych tematów jest „zdrowe żywienie” .Proponujemy naszym dzieciom niżej opisane działania:

  • „Kolorowe dni w przedszkolu”, np.: „Dzień soczystego jabłuszka” ,„Dzień marchewki” „Dzień wody”,„ Zielony dzień” „Dzień fasoli” „Dzień dyni”. Podczas tych spotkań pracują i bawią się wszystkie dzieci w przedszkolu , nauczyciele , pracownicy obsługi i kuchni. W tych dniach dzieci wspólnie z rodzicami przygotowują proste stroje w odpowiednim kolorze , przedszkolny jadłospis układany jest w taki sposób, aby dominowały potrawy z przewagą koloru , który jest świętowany, dzieci spotykają się na balu marchewki , jabłuszka , wody czy też zielonych owoców i warzyw , rozwiązują zagadki , quizy , jedzą zupę dyniowa czy zieloną groszkową , układają rymowanki , składają obrazki z części , śpiewają piosenki , lepią z plasteliny czy masy solnej kolorowe owoce i warzywa , pomagają przy robieniu soków.
  • „ … Mało nas , mało nas do pieczenia chleba …”- Od 5 lat jeden raz w tygodniu   ( wtorek ) każda grupa wspólnie z nauczycielkami i kucharkami piecze chleb pełen ziaren według sprawdzonego przepisu. Chleb pieczony jest w piecu konwekcyjnym z mąki orkiszowej i zawiera mnóstwo zdrowych ziaren. Na drugi dzień podawany jest wszystkim dzieciom.
  •  Dzieci codziennie dostają  porcje owoców , warzyw lub soku , dodatkowo zakupiona została sokowirówka do przyrządzania świeżego soku .
  • celebrujemy picie sezonowych, świeżo zaparzanych herbatek- zakupione są dzbanki, filiżanki, pijemy herbatki rozgrzewające, latem z przewagą mięty,
  • „Piec konwekcyjny – posiłki zdrowe , smaczne kolorowe” Posiłki przygotowywane są w zakupionym piecu konwekcyjnym ,który daje możliwość obróbki beztłuszczowej , gotowania na parze ( pozostaje kolor warzyw ) , bez utraty soli mineralnych i witamin , żywimy dzieci smacznie , zdrowo , kolorowo.
  • Podajemy dwie surówki do II dania: staramy się aby na talerzu dziecka była jedna propozycja warzywa parowanego, druga surowego. Oprócz tego podawany jest także do drugiego dania owoc.
  • „Czwartkowe kanapeczki”- na stołach dzieci podczas śniadania mają wydrukowany wzór kolorowej , zdrowej, ale tez śmiesznej kanapeczki. Panie kucharki przygotowują w kuchni półprodukty do zrobienia kanapki, tzn. przycinają coś , wycinają. Dzieci patrząc na wzór układają na talerzykach swoją wersję. Samodzielnie ułożona kanapka smakuje najlepiej.
  • Wrześniowe rozporządzenie z roku 2015 dotyczące zbiorowego żywienia dzieci w przedszkolach także narzuciło kilka rozwiązań , które przestrzegamy: nie słodzimy kompotów, nie używamy soli , używamy miód.