OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W dniu 19.09.2017 r. w naszym przedszkolu w grupie „Kaczuszek” odbyły się warsztaty nabiałowe. Warsztaty te miały na celu budowanie wśród dzieci pozytywnego nastawienia do produktów mlecznych. Warsztaty prowadziła Pani dietetyk Elżbieta Sworobowicz.
Dzieci usłyszały kilka słów na temat produktów mlecznych, z skąd się biorą i jak powstają. Pani dietetyk opowiedziała dlaczego należy sięgać po produkty nabiałowe i jakie mają znaczenie dla naszego organizmu. Przyniosła ze sobą różne produkty nabiałowe tj. mleko, maślankę, twaróg, ser żółty i topiony, śmietankę, kefir i jogurty naturalne i zdrowe owocowe. Dzieci bardzo chętnie słuchały i odpowiadały na pytania.
Następnie wszystkie dzieci dostały fartuszki i przy stolikach każdy pokroił banana na pyszny koktajl. A z pokrojonej przez siebie rzodkiewki, szczypiorku i twarogu powstała pyszna pasta do kanapek. Wszystkie przedszkolaki z niecierpliwością czekały na moment degustacji. Degustacja udała się, wszystko smakowało, kanapeczki z pastą zostały zjedzone i koktajl wypity.
Grupa „Kaczuszek” dziękuje za wspaniałe warsztaty, było bardzo smacznie. A dowodem, że dzieci były bardzo zadowolone są zdjęcia. A dla chętnych jest wierszyk, którego razem z Rodzicami mogą się nauczyć.
Przetwory z mleka
Na zakupy wyruszamy, dużą torbę zabieramy.
Trzeba kupić serek biały i ser żółty w dziury cały.
Smaczny jogurt waniliowy, naturalny, truskawkowy.
I koniecznie też maślankę, ser topiony i śmietankę.
Różne są przetwory z mleka, zatem niechaj nikt nie zwleka.
Dnia każdego – to zasada
coś z nabiału niechaj zjada.